Spring naar content

In de huidige woningmarkt ondervinden kopers hindernissen. Die hindernissen zijn uiteraard vooral ontstaan door de gestegen hypotheekrente. Als je een woning koopt in Blikk ondersteunen wij je met een Individueel Keuzebudget (IKB) om die hindernissen weg te nemen.

Jij bepaalt (samen met je Financiële Coach, want we laten je er niet alléén voor staan) uiteraard zélf hoe je je Individueel Keuzebudget (IKB) in wenst te zetten. Hieronder alvast een greep uit de meest genomen maatregelen:

Dubbele lasten
demper

Zodra wij aan de slag gaan met de bouw van jouw woning beginnen de facturen te komen. Geen zorgen, niet schrikken, deze facturen gaan uit jouw hypotheek betaald worden.

Maar zodra je deze facturen uit je hypotheek laat betalen beginnen ook de maandlasten van je nieuwe hypotheek te lopen. Veel banken bieden de mogelijkheid om deze ‘dubbele’ (in de volksmond) maandlasten in ieder geval deels mee te financieren, maar wat nu als jóuw bank je deze mogelijkheid niet geeft of dat je er onvoldoende leencapaciteit voor hebt?

Het kan natuurlijk zo zijn dat je een inkomen hebt waarmee die dubbele lasten makkelijk betaalbaar zijn, of dat je een spaarrekening hebt waaruit je die lasten makkelijk kunt betalen. Als dat echter niet zo is en je betaalt nu al een huur of een hypotheek waardoor die dubbele maandlasten onbetaalbaar voor je zijn dan heb je gedurende de bouw uiteraard een probleem. Door jouw Individueel Keuzebudget (IKB) in te zetten als Dubbele lasten – demper los je dit probleem op. Gedurende de bouw laat je vanaf een speciale Hypotheekrekening iedere maand bedrag Y aan jezelf uitkeren.

EASE-IN
REGELING

Gebruik je je Individueel Keuzebudget (IKB) als Ease-in regeling, dan verlaag je je maandlasten gedurende een vooraf bepaalde periode (X) met een vooraf bepaald bedrag (Y). Je stalt je Individueel Keuzebudget (IKB) op een aparte Hypotheekrekening en gedurende periode X laat je bedrag Y aan jezelf uitkeren.

De Ease-in regeling is bijzonder geschikt voor mensen die weten dat hun inkomen nog jaarlijks zal stijgen. De maandlast van je hypotheek staat bij de Ease-in variant minimaal 10 jaar vast en blijft dus gelijk, in tegenstelling tot huur. De maandlast die nú, in de eerste jaren, ontstaat, kan met je nog niet gestegen inkomen wellicht wat te zwaar aanvoelen. Met de Ease-in regeling demp je je maandlast totdat je inkomen genoeg gestegen is om de maandlast comfortabel te kunnen betalen.

MAANDLAST
BLOCKER

De Maandlast-blocker werkt qua structuur vrijwel hetzelfde als de Ease-in regeling. Gedurende periode X laat je via een speciale Hypotheekrekening bedrag Y aan jezelf uitkeren.

Bij de Maandlast-blocker is er echter sprake van een specifieke omstandigheid die je wenst te bestrijden. Je hebt bijvoorbeeld nog een paar jaar hoge kosten voor kinderopvang, je hebt studerende kinderen, moet nog een aantal jaar partneralimentatie betalen of de combinatie van je hypotheeklast met de lasten van die Private Lease die je nog een paar jaar moet betalen voelt oncomfortabel aan.

VERKOOPKUSSEN

In de media buitelen talloze partijen over elkaar heen om voor de komende twee jaar de percentages van dalingen van woningprijzen te voorspellen. Alhoewel dit soort voorspellingen uiteraard een zeer geringe houdbaarheid heeft (wie had in januari 2022 écht gedacht dat Poetin Oekraïne zou binnenvallen, waardoor we nu mede met hoge inflaties en hoge rentes kampen), is het natuurlijk wel iets waar je, als je een woning te verkopen hebt, niet al te blij van wordt.

Nu is het zo dat een overbruggingskrediet je sowieso al een soort van automatische buffer geeft tegen een mogelijk verkoopverlies van 10%. Dat is best wel stevig en je kunt er ook nog eens voor kiezen om die buffer zelf nog wat te verhogen. Als de verkoopopbrengst van je woning dan meevalt en beter uitkomt dan het voornoemde pessimistische scenario, dan kun je de extra overwaarde direct aflossen op je hypotheek of daar andere dingen mee doen aan of in je huis.

Je Persoonlijk Keuzebudget kun je bovenop de buffer die je overbruggingskrediet je al geeft, achter de hand houden om die buffer nog eens te verhogen als dat nodig mocht zijn. Een soort van kussen voor een zachte landing. Ook hier geldt dan weer: komt het beter uit dan je pessimistische scenario? Dan kun je je Individueel Keuzebudget (IKB) voor iets anders inzetten!

VARIBUFFER

De hypotheekrente voor langere rentevaste periodes (5,10,15,20 jaar vast) is sinds het begin van 2022 stevig gestegen. Veel mensen kiezen daarom voor een variabele hypotheekrente. Met een variabele hypotheekrente wacht je rustig af totdat de rentes voor langere rentevaste periodes weer gedaald is. Een variabele rente kan op dit moment nog steeds ergens in de 2% bedragen, bij langere rentevaste periodes zit die rente ergens in de 4%.

Statistisch gezien is een variabele rentestrategie op dit moment zeker een valide keus. Deze strategie brengt echter één logisch risico met zich mee: een stijgende variabele rente kan er tijdelijk voor zorgen dat je maandlasttolerantie doorbroken wordt. Je maandlasttolerantie is het hypotheekbedrag wat jij maandelijks uit kunt geven waarbij het leven comfortabel blijft. Stel dat dit €1.500,- is. Je begint met een variabele rente en door deze lage variabele rente is je maandlast nu €1.100,-. Als je je hypotheekrente nú 10 jaar vast zou zetten is de maandlast €1.600,-.

In bovenstaand voorbeeld is je risico dat de variabele rente dusdanig stijgt dat je tijdelijk boven je maandlasttolerantie uitkomt. Op dat moment laat je je varibuffer (in deze variant wordt je Individueel Keuzebudget (IKB) op een speciale hypotheekrekening gestort die je alléén voor dit doel gebruikt) het bedrag uitkeren waardoor je weer wél onder je maandlasttolerantie uitkomt.

Het is overigens uitermate verstandig om de maandlasten die je bespaart door je variabele rentestrategie (deels) bij te storten in je varibuffer.

Het doel van een variabele rentestrategie is altijd om – zodra de percentages voor langere rentevaste periodes genoeg gedaald zijn – je rente op enig moment 10 jaar of langer vast te zetten. Naar bovengenoemd voorbeeld kijkend doe je dat bijvoorbeeld als je maandlast bij een 10-jaars vaste rente €1.300,- bedraagt. Op dat moment kun je je Varibuffer (die zijn doel verloren heeft) uiteraard risicoloos aan jezelf laten uitkeren.

Met de Maandlast-blocker bestrijd je dus een specifieke tijdsafgebakende financiële situatie in jóuw leven.

NULLIFIER

De media staan er vol van: mensen die een Private Lease hebben afgesloten worden (vaak zonder dat ze daar op attent zijn gemaakt) zwaar geraakt in hun hypothecaire leencapaciteit. De maandlast van je Private Lease (of andere lening natuurlijk) drukt dan zo zwaar op je leencapaciteit dat je geen huis meer kunt kopen.

Als jij geraakt wordt door deze situatie, dan heb je de mogelijkheid om je Persoonlijk KeuzeBudget in te zetten als Nullifier; je lost er je Private Lease mee af, waardoor je dus wél een huis kunt kopen. Dat slaapt vast lekkerder dan in je auto!

Maak kennis met ons team