Spring naar content
badge_blikk

Een Blikk op het plan

Rustig wonen in een groen hof op een unieke plek aan de rand van de oude binnenstad; een droom komt uit op het historische terrein aan het Oranjepark. Binnen de 19e-eeuwse schil van Dordrecht creëren we een groen stukje rust met een authentieke historische sfeer in combinatie met de kwaliteit en het comfort van nieuwbouw. Welkom in BLIKK.

Stads wonen op een plek met historie

Historie, groen, stad, authenticiteit en comfort verenigen zich in en om BLIKK. Vlak bij het centrum en het centraal station staat de voormalige Dordtse Verblifa-blikfabriek. In het autovrije woonhof spelen de kinderen, lees je ontspannen een boek of drink je gezellig een kop koffie met je buren. Alles wat je nodig hebt, vind je in de nabije omgeving.

Van Verblifa-blikfabriek tot volop genieten

De voormalige Dordtse Verblifa-blikfabriek was innovatief voor de tijd waarin die gebouwd is. We zorgen ervoor dat deze plek weer helemaal tot zijn recht komt. Authentieke details blijven behouden en worden doorvertaald naar de nieuwe woningen.

De oude blikfabriek werd gerund door de familie Bekkers. De nieuwe naam van de straat waaraan de loft- en hofwoningen komen te liggen wordt daarom Bekkershof.

 

beelden: Uit de Collectie van het Regionaal Archief Dordrecht

Het Ontwerp

Op de verscholen, nog onontdekte plek in Dordrecht wordt een nieuw type woonhof gebouwd. De drie karakteristieke typen woningen vormen een geheel met de nieuwe brandweerpost en het hof. Het kleinschalige woonprogramma verkleurt het gebied. Samen vormt dit een rustig buurtschap met de ruis van de stad eromheen.

schets-architect1

Authentieke Dordtse hofjes vertaald naar de huidige tijd

Op het terrein staat de prachtige, oude Verblifa-fabriek. De bijzondere sheddaken van de fabriek geven karakter aan het oude pand, dus is het voor ons logisch om deze te behouden. Om een geheel te creëren met de andere typen woningen zijn daar nieuwe varianten van de sheddaken toegepast. Dit gecombineerd met dezelfde hoekige vormen in het hof zorgt voor een geheel.’

Gebruiksgemak, lust voor het oog en bevordering van biodiversiteit

‘BLIKK sluit aan op de Dordtse traditie van hofjes, maar dan afgestemd op deze tijd. De bestaande hofjes zijn prachtig, heel klassiek, maar bedoeld voor de mensen die er wonen. Het nieuwe hof kun je als gemeenschap delen, maar is tevens toegankelijk voor de voorbijganger. Daarnaast is het klimaatgericht, dus een toekomstgerichte oplossing.’

 

 

 

 

Duurzaam en onderhoudsvrij

Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen ziet BLIKK er over twintig jaar nagenoeg hetzelfde uit als nu. De gevel van de hofwoningen bestaat voor een groot deel uit hout met een hoge duurzaamheidsklasse, waardoor die langjarig onderhoudsvrij is. Daarnaast zijn de woningen gasloos, zijn ze aangesloten op stadsverwarming en de hofwoningen en herenhuizen beschikken over zonnepanelen. Wonen in BLIKK is wonen in een hoge duurzaamheidsklasse.