Spring naar content

WAAROM NIEUWBOUW?

Wij leggen je graag uit wat er zo fijn is aan een nieuwbouw woning.

LIEVER
NIEUWBOUW

Door de hypotheekrentestijging in 2022 zien we voor het eerst in meer dan 10 jaar dalende huizenprijzen. Vooral bestaande bouw wordt stevig geraakt, wat logisch is. De prijs van een nieuwbouwwoning is namelijk de optelsom van de grond en de bouwkosten, de prijs van een bestaande woning is een marktprijs, vraag en aanbod.

Als je inkomen voldoende is om zowel een bestaande woning als een nieuwbouwwoning te kopen en een bestaande woning van gelijke grootte is goedkoper, dan is bestaande bouw wellicht best verleidelijk.

Bij die beslissing, bestaand of toch nieuw, is het natuurlijk verstandig om alle voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen. Is bestaande bouw nu wel zo’n slimme investering? Kijkend naar energiezuinigheid, onderhoudskosten, garanties en afschrijvingen is dat maar zeer de vraag.

Energiezuinigheid

In de media heb je het al kunnen lezen: energiekosten zullen nooit meer zo laag worden als dat ze vóór de energiecrisis waren. Wat er ná het prijsplafond gaat gebeuren? Niemand weet het. Energiezuinig wonen is daarom belangrijker dan ooit. Naast duurzaamheid speelt er nu namelijk nog een extra factor mee; het beveiligen van je maandelijkse lasten en je besteedbaar inkomen.

Een nieuwbouwwoning is doorgaans vele malen energiezuinigerzuiniger dan een bestaand huis.

Onderhoudskosten

Bij een nieuwbouwwoning hoef je de eerste 10 jaar praktisch niets te reserveren voor onderhoudskosten, bij een oudere bestaande woning is dat natuurlijk wel het geval en die kosten kunnen stevig oplopen. Dat karakteristieke 100 jaar oude dijkhuis is al de bron geweest van een stevig aantal relatieproblemen!

Garanties

Als er in je nieuwbouwwoning iets kapot gaat heb je allerlei garanties, jarenlang. Bij een bestaande woning draai je zelf voor de schade op. Als die schade stevig is, je hebt het eigen geld niet om het op te vangen én je kunt er geen hypotheek voor afsluiten, wat dan?

Afschrijvingen

Een niet-energiezuinig tweedehands huis met stevige onderhoudskosten wordt op termijn natuurlijk sneller minder waard ten opzichte van nieuwbouw. Ook hiervoor dien je dus eigenlijk bedragen te reserveren om op termijn je lagere verkoopresultaat te compenseren.

Wat is slim

Een huis, het dak boven je hoofd, het is de grootste en belangrijkste aankoop in je leven. Ons Verkoopteam is er voor je bij iedere stap. Verzeker je van de beste hulp en maak de beslissing die voor jou het verstandigste is. Samen bouwen we aan dat dak boven jouw hoofd!

Maak kennis met ons team

Verhuis naar Blikk,
neem je huidige lage
hypotheekrente mee en…

Van een hypotheekrente van ca. 0,8% voor een 10-jaars vaste rente (in 2021) is die rente nu opgelopen naar ca. 4% voor eenzelfde rentevaste periode. Vijf keer over de kop dus. De hogere inflatie, en de daarmee gepaard gaande verwachtingen hebben de kapitaalmarkrente, dé grote drijver acher de hypotheekrente, stevig laten stijgen.

Die hogere inflatie komt door hogere prijzen van energie en grondstoffen. De oorzaken daarvan? Uiteraard voornamelijk de oorlog, maar ook het opnieuw opstarten van de ‘roestige’ productieketens na het Coronatijdperk. Plotseling is er weer vraag naar personeel en starten allerlei sectoren weer op die bijna twee jaar geslapen hebben.

Rentekeuzes

Maar wat ga je nu doen met je hypotheek als je dat mooie nieuwe én energiezuinige huis kunt kopen wat je zo graag wilt hebben? De afgelopen jaren was daar een heel gemakkelijk antwoord op: bij een 20-jaars rente van 1,2% zet je je rente uiteraard 20 of zelfs 30 jaar vast. Maar wat doe je als die rente ergens rond de 4% zit?

Neem je huidige hypotheek mee en/of overweeg een variabele rentestrategie

Als je kijkt naar alle factoren die de rente zo hebben laten oplopen, dan zou de conclusie dat al deze dingen van overgaande aard zijn, best gerechtvaardigd zijn. Als je jouw hypotheekrente dan als een inkoopbeleid ziet (en de mensen die het meeste bespaard hebben op hun woonlasten door de jaren heen doen nu precies dát), dan is de vraag zeer gerechtvaardigd of het tegen de hoge rentes van dit moment wel zo handig is om je rente lang vast te zetten. Omkleed met bepaalde veiligheden Bovendien heb je misschien nog wel een huidige hypotheek die een aantrekkelijker rente heeft dan de huidige marktrente en die kun je bijna altijd ‘meenemen’. Handig!

Voor het eerst in jaren is rentestrategie weer een gespreksonderwerp in hypotheekgesprekken.Ons verkoopteam neemt je graag mee in al je mogelijkheden waardoor je nog altijd verrast kan worden door een lagere maandlast dan verwacht!

Neem contact op

JE HUIS VERKOPEN
ANNO 2023

Door de stijgende huizenprijzen en de dalende hypotheekrente was de verkoop van je huidige huis jarenlang geen gespreksonderwerp; als je een nieuwbouwwoning kocht, dan verkocht je je eigen woning zo laat mogelijk. Dat leverde immers ‘risicoloos’ en zonder enige twijfel het meeste op.

Anno 2023 is de verkoop van de eigen woning (en dan vooral de timing daarvan) wél een gespreksonderwerp geworden. Door de gestegen hypotheekrente is overbieden geen zekerheid meer en ook dat hogere verkoopresultaat na een jaar is een vraagteken geworden.

Hoe nu te handelen?

Als je ervoor kiest om tot de oplevering van je nieuwe woning in je huidige woning te blijven wonen is het wellicht verstandig om wat extra veiligheden in je nieuwe hypotheekconstructie aan te brengen. Ga bijvoorbeeld uit van een lagere opbrengst en laat je hypotheekconstructie en overbruggingskrediet (het voorschot op je verwachtte overwaarde) daarop afstellen. Omdat er nog steeds woningschaarste is, kan je opbrengst dan (en dat zal dus hoogstwaarschijnlijk ook zo zíjn) alleen maar meevallen. Reden tot vreugde uiteraard, want dit mooie extra’tje kun je aflossen op je hypotheek of je kunt er je nieuwe woning nog eens extra mee opleuken.

Overbruggingskrediet, nu al safe

De Nederlandse Bank heeft een voorspelling afgegeven dat de huizenprijzen in 2023 met ca. 3% zullen dalen en in 2024 nog eens ca. 3%. Een overbruggingskrediet gaat sowieso al uit van 90% van de huidige marktwaarde van je woning, dus ben je al safe voor een daling van 10%. Uiteraard kun je er altijd zelf voor kiezen om dit nóg veiliger af te stellen.

Of toch gelijk verkopen?

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je huidige woning nu al te verkopen en tijdelijk te gaan huren. Nu is tussentijds huren niet iets waar de meeste mensen gelijk heel erg warm van worden. Qua maandelijkse huur ben je natuurlijk stevig aan de beurt, want we praten dan over vrije sector huurprijzen. Als je dat vergelijkt met je huidige hypotheeklast komt het maar zelden voor dat huren een lagere maandelijkse last oplevert. Maar deze ‘pure’ vergelijking is oneerlijk. Als je je huidige huis verkoopt heb je namelijk ook geen maandelijkse lasten van je overbruggingskrediet én je volledige overwaarde (die nu een 100% zekerheid is) heb je per direct in handen. Dit zijn voordelen die je zéker mee moet wegen in je beslissing.

Wat in jouw geval het slimste is? Ons Verkoopteam neemt je graag mee in alle ins en outs.

Neem contact op